Meer Nieuws
Waardevol

Politieke aandacht voor tankopslag

De betrokkenheid van politici bij de tankopslagsector wordt steeds groter. Kwamen er vroeger zelden politici op bezoek op een tankterminal; dit jaar hebben VOTOB-bedrijven al bezoek gehad van twee GroenLinks-politici en komt binnenkort PvdA-Tweede Kamerlid Yasemin Çegerek bij opslagbedrijf Rubis op bezoek.

In stijl, op de fiets
Tijdens het recente bezoek van Liesbeth van Tongeren (Tweede Kamerlid GroenLinks) en Jasper Groen (gemeenteraadslid Amsterdam) aan Europe Tank Terminal (ETA, VTTI) en Vopak Terminal Westpoort, vond een interessante gedachtewisseling plaats over veiligheid en duurzaamheid. VOTOB-directeur Sandra de Bont: “De GroenLinks politici deden hun naam eer aan door als een van de weinige bezoekers aan de terminals op de fiets naar ETA te komen, waar ons bezoek begon.” Ter plekke kregen Liesbeth van Tongeren en Jasper Groen een rondleiding over de terminals, nadat ze zich eerst in de vereiste veiligheidskleding hadden gehesen. Volgens De Bont is het bijzonder dat de drie grootste tankopslagbedrijven van Nederland, en wellicht ook van de wereld, dit branchebezoek samen hebben georganiseerd.

Voorbij de momentopname
Tijdens de discussie vroeg Kamerlid Van Tongeren hoe serieus de tankopslagsector de audits neemt. Ten tijde van het Odfjell-incident bleken de ISO-certificeringen en andere audits geen garantie te zijn voor veilig functioneren van het bedrijf, zo zei zij. Sandra de Bont antwoordde dat tankopslagbedrijven nu gemiddeld 60 dagen per jaar ge-audit worden. “Daar bovenop hebben wij nog een eigen zelf-assessment gezet, onze Safety Maturity Tool. Aan de hand van de uitkomsten hiervan zetten we als branche elk jaar een structureel verbetertraject in. Zo zijn we nu met alle VOTOB-bedrijven bezig om het veilig samenwerken in de keten te verbeteren. Bij ons gaat het dus allang niet meer om ‘momentopnamen’.”

 

 

 

 

FacebookTwitterLinkedIn
Waardevol

Annie Schreijer bezoekt EU’s grootste benzine-terminal

Als eerste Europarlementariër bracht Annie Schreijer-Pierik (CDA) op 13 mei een werkbezoek aan VOTOB-lidbedrijf Oiltanking Amsterdam. Mevrouw Schreijer was onder de indruk van de omvang van de terminal en van alle moeite die de sector doet om de tankopslag zo veilig mogelijk te maken. 

In haar werk in de Milieucommissie van het Europees Parlement ziet zij talloze dossiers voorbij komen die de tankopslag direct raken: “We spreken over de REACH-richtlijn, over hernieuwbare energie, over afvalstoffen. Onder al die technische dossier speelt echter een hard machtsspel tussen de verschillende landen: hoe houd je de nationale industrie boven water.”

Vaak worden wel heel gemakkelijk extra milieu-eisen aan de industrie gesteld terwijl die investeringen een lange terugverdientijd hebben, reageert Peter Boers (Managing Director Oiltanking Amsterdam). “Hoe zorg je ervoor dat zulke milieu-investeringen geen desinvesteringen worden? Als wij uit Amsterdam zouden verdwijnen, zou dat er per saldo voor zorgen dat de industrie minder schoon en minder veilig wordt. Dat wil je toch niet?”

Twintig procent van de havenomzet
“Wat niet veel mensen weten, is dat Oiltanking Amsterdam de grootste benzine-terminal van Europa is”, vertelt Peter Boers (Managing Director Oiltanking Amsterdam). “Door het Duitse moederbedrijf Marquard & Bahls, een familiebedrijf overigens, is 600 miljoen geïnvesteerd om deze terminal te bouwen. Het moederbedrijf heeft een omzet va €15,2 miljard. Jaarlijks leggen er zo’n 850 zeeschepen bij ons aan. Ons bedrijf is goed voor 20% van de totale omzet van de Amsterdamse haven.”

Europarlementariër Schreijer-Pierik onderstreepte de waarde van deze industrie voor de Nederlandse economie. “De Duitsers vechten in Europa keihard voor hun eigen belangen. Op de een of andere manier spelen wij dat spelletje niet mee, ik snap dat echt niet. We moeten in Europa veel harden voor onze eigen bedrijven vechten!”

Op de foto: Peter Boers (Oiltanking) en Annie Schreijer-Pierik (EP, CDA) 

FacebookTwitterLinkedIn
Waardevol

Opdrachtgever verantwoordelijk voor schijnconstructies

In plaats van een jaarlijkse VAR (verklaring arbeidsrelatie), moeten opdrachtgevers vanaf 1 mei met ‘modelovereenkomsten’ gaan werken, wanneer ze zzp’ers inhuren. Dat wil zeggen, in ieder wanneer er twijfels zouden kunnen rijzen over de aard van de arbeidsrelatie. Daarmee wordt de opdrachtgever nu medeverantwoordelijk indien er sprake van een schijnconstructie zou zijn.

Het idee achter de verandering was dat het ouder VAR-systeem, waarbij de zzp’er jaarlijks op basis van de aard van haar werkzaamheden een verklaring vroeg bij de belastingdienst, ruimte liet bestaan voor schijnconstructies en juridische onzekerheid.

Bij het nieuwe systeem van modelovereenkomsten, is niet alleen de zzp’er, maar ook de opdrachtgever aansprakelijk voor het eventueel ontduiken van sociale premies en loonbelasting. Beide partijen ondertekenen een modelovereenkomst en verklaren daarmee dat er geen sprake is van een (verkapt) dienstverband. Wanneer de modelovereenkomsten van de belastingdienst gebruikt worden (je kunt ook vragen aan de belastingdienst om jouw specifieke overeenkomst goed te keuren) dan blijft de overeenkomst 5 jaar geldig. Dat is dan weer een voordeel ten opzichte van de VAR.

De VAR verdwijnt per 1 mei 2016. Dat wil echter niet zeggen dat u vóór 1 mei met alle opdrachtnemers een modelovereenkomst moet hebben afgesloten. De Belastingdienst hanteert een overgangstermijn van een jaar.

Een misverstand over de modelovereenkomst is dat deze verplicht zou zijn: dat is – net als bij de VAR – niet het geval. Bij een huisschilder ligt het bijvoorbeeld niet voor de hand dat er een ‘verkapt dienstverband’ is met de opdrachtgever. Alleen wanneer er twijfel zou kunnen bestaan over de aard van de arbeidsrelatie, is het voor beide partijen handig om een modelovereenkomst af te sluiten.

De Belastingdienst heeft op haar website enkele voorbeelden van modelovereenkomsten geplaatst die gekopieerd kunnen worden: algemene modelovereenkomstenindividuele overeenkomstenmodelovereenkomsten voor branches en beroepsgroepen.

Wanneer u meer wilt weten over de overgang naar de modelovereenkomst, kunt u zich ook aanmelden voor een van de bijeenkomsten die werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland, samen met PZO-ZZP en de Belastingdienst in april organiseren. Aanmelden hiervoor kan via de agenda van VNO-NCW of de agenda van MKB Nederland.

 

FacebookTwitterLinkedIn
Downloads
Algemene voorwaarden tankopslag (NL)
General Conditions Tankstorage (EN)