skip to main content

Energie-infrastructuur onmisbaar in strijd klimaatverandering

Toekomst

Europa is onderweg naar een klimaatneutrale toekomst. Om het pad hiervoor te effen moeten overheden er samen met de industrie voor zorgen dat er nieuwe toeleveringsketens kunnen ontstaan van CO2 neutrale energieproducten. Dit zodat er een soepele uitfasering van fossiele energiebronnen kan plaatsvinden en deze vervangen vervangen kunnen worden door betaalbare duurzame (hernieuwbare) alternatieven.

Hoe de komende decennia eruit zullen gaan zien wordt bepaald door belangrijke factoren als: ondersteuning door middel van passend beleid, het gedrag van regeringen in geo politiek opzicht en de ontwikkeling van nieuwe technologieën. Ondanks het feit dat nog veel onzeker is, is een betrouwbare energie-infrastructuur, met inbegrip van nodige buffering door opslag, verwerking en vervoer, van essentieel belang om een succesvolle transitie en fossielvrije toekomst te garanderen.

Rapport 4

In dit 4e rapport van The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS) worden de langetermijntrends voor energie-infrastructuur (tankopslag, verwerking en vervoer) vastgesteld door technologische ontwikkelingen te analyseren in relatie tot de wereldwijde klimaatambities. U leest het gehele rapport hier of u kunt hier de video bekijken met een verkorte weergave van het rapport.

Route en partners naar 2050

Hoewel de toekomst niet kan worden voorspeld, worden mogelijke wegen richting een klimaatneutraal 2050 steeds duidelijker. De verwezenlijking van de klimaatdoelstellingen van Parijs hangt af van het succes van Europa’s groene revolutie. En doordat het olieverbruik in Europa al is afgenomen, is het echter nog afhankelijker geworden van de acties van de belangrijkste spelers op de oliemarkt, zoals China, de VS, Rusland en de OPEC-landen. Een nieuwe geopolitieke wereld zal worden gevormd door opkomende spelers in hernieuwbare energietechnologieën en waterstofproductie, naarmate nieuwe afhankelijkheidsrelaties tot stand worden gebracht.

Energie-infrastructuur

De mate waarin landen hun klimaatambities kunnen waarmaken zal mede bepalend zijn van de toekomstige rol van de aanwezige en passende infrastructuur (waaronder tankopslag). De ontwikkeling van nieuwe energiebronnen zoals waterstof, chemische dragers, batterijopslag, biobrandstoffen en circulaire benaderingen van de industrie zal van invloed zijn op het nieuwe energiesysteem. Dit rapport bespreekt de brede trends met betrekking tot de invoering van deze koolstofarme energiebronnen door hun rol in de energietransitie te schetsen, de factoren die hun grootschalige invoering hebben belemmerd en de vooruitzichten om deze obstakels te overwinnen.

Onderzoeken HCSS

Dit rapport maakt deel uit van een reeks van vier rapporten over de rol van Europese tankopslag in wereldwijde toeleveringsketens.

Reeds eerder verschenen rapporten:

Geef uw mening